Wędzarnie

( ilość produktów: 2 )

Większość z nas na myśl o wędzonych potrawach uśmiecha się wspominając opowieści naszych dziadków o pysznych, smacznych wędlinach. Marzymy o aromatycznych, smakowych szynkach, kiełbasach, serach, ponieważ dzisiaj duża część dyskontów oferuje nam wędlinę marnej jakości.
Myśl o dawnych czasach można nie tylko przywoływać, ale ją urealnić. Wszystko to umożliwia domowa wędzarnia. Wówczas wszystko pozostaje w naszych rękach i mamy bezpośredni wpływ jak jakość, smak – przygotowanych potraw.

Wędzenie – na czym polega?


Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów na utrzymywanie terminu żywności. W całym procesie wędzenia zasadniczą rolę odgrywa wydobywany dym, który powstaje w wyniku spalania drewna. Aby nasze potrawy były jak najlepsze musimy posiadać wiedzę oraz kontrolę nad gęstością dymu i szybkością jego przepływu w wędzarni.
Aby wędzonka była dobra, należy wpierw poznać parę sekretów jak wędzić właściwie.
Mięso do wędzenia musi być odpowiednio przygotowane przed wędzeniem. Najczęściej jest to metoda nazywana peklowaniem. Polega ona na odpowiednim nasoleniu mięsa. Zabieg ten konserwuje przyszłą wędlinę.
Od tego na ile intensywnie substancje występujące w dymie przenikną do naszych potraw zależy ich późniejszy smak. Niezwykle istotny jest również rodzaj użytego drewna. W naszym kraju używa się drewna drzew liściastych. Można stosować trociny bądź zrębki. Osoby, które są zaawansowane w procesie wędzenia używają często drzewa bukowego, olchowego, klonowanego – po uprzednim okorowaniu. Unika się drzew iglastych ponieważ podczas spalania wydziela się dużo sadzy i potrawy przybierają specyficzny smak oraz zapach.

Domowa wędzarnia


Jeśli chcemy sami zacząć wędzić potrawy i mieć bezpośredni wpływ na ich smak nie musimy od razu zakupywać ogromnej ceglastej wędzarni. W zupełności wystarczą te, które ma w swojej ofercie sklep epasjonaci.pl. Są to bardzo kompaktowe wędzarnie domowe, wędzarnie ogrodowe renomowanej marki Barbecook - zawierające podstawowe komponenty jak odporną na wysoką temperaturę obudowę, poprzeczki do zawieszania produktów, pojemnik na wiórki czy trociny nadające aromatu naszym wędzonkom.
Wędzenie należy zacząć od rozpalenia ognia w wędzarni, wytworzenia sporej ilości żaru.
Dopiero gdy wędzarnia będzie nagrzana można wsadzić mięso. Wędliny trzeba osuszać czyli trzymać w temperaturze około 50 -55 stopni przez około godzinę. Wylot spalin z wędzarni musi być całkowicie otwarty. W tym przypadku nie należy się śpieszyć z daniem mocnego dymu. Jest to błąd, który skutkuje tym, że dym nie wnika do środka a na zewnątrz tworzy się skorupa. Środek mięsa będzie surowy a na zewnątrz wytworzy się niesmaczna skorupa. Pory mięsa muszą się powoli zamknąć i dlatego jest to taki ważny proces. Dopiero po około godzinie możemy przymknąć wylot spalin i wędzić dymem właściwym.


Wędzony łosoś w mniej niż 40 minut?


Otto Barbecook to niewielkich rozmiarów, elektryczna wędzarnia, która sprawi, że w miły sposób zaskoczysz swoich gości. Wędzarka wykonana jest z wytrzymałej i praktycznej stali nierdzewnej. Wyjmowany ruszy pozwala w łatwy sposób na umieszczenie dania w wędzarni. Aby nasze wędzone potrawy były jeszcze smaczniejsze możemy dodać wiórki drzewne, które swoim aromatem nadadzą naszym daniom - jedyny, niepowtarzalny smak. Nie są potrzebne żadne specjalistyczne umiejętności. Wędzarka Otto to bardzo przyjazne urządzenie - poradzą sobie z jej obsługą użytkownicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wędzeniem. Wiórki należy namoczyć w wodzie następnie umieścić nad rozgrzaną grzałką, a następnie wędzić w dymie potrawę.


Niepowtarzalny smak wędzonej wędliny


Wędzarka Oskar M daje nam możliwość samodzielnego wędzenia potraw. Wykonana z najwyższej jakości stali emaliowanej, doskonale prezentuje się zarówno na tarasie jak i w przydomowym ogrodzie. Wędzarka Oskar przystosowana jest do wędzenia na ciepło przy użyciu namoczonych wiórków drzewnych. Na dole wędzarni znajduje się palenisko w którym należy rozpalić węgiel, aby uzyskać odpowiednią temperaturę do wędzenia, którą sprawdzimy w wbudowanym w pokrywę termometrze.


Czym charakteryzuje się wędzenie ciepłe?


Przeprowadza się je w temperaturze 30–50°C zachowując wilgotność wyższą niż 80%, zależnie od rodzaju wędzonego produktu może trwać od kilku do 48 godzin. Wędzenie ciepłe stosuje się przy wyrobie specjałów, które nie mają być przechowywane zbyt długo, maksymalnie przez 2–3 tygodnie. Tą metoda wędzi się m.in. duże kiełbasy parzone i szynki. Na powierzchni wędzonek tworzy się zeschnięta, stwardniała warstwa, która poprawia ich trwałość i chroni przed zbyt dużym ubytkiem wody podczas parzenia.
Wędzarki przez nas oferowane są doskonałym narzędziem dla osób chcących dopiero rozpocząć swoją przygodę z tą jakże smaczną formą kulinariów.

Mają one w sobie wszystko co jest niezbędne do przeprowadzenia procesu wędzenia. Użytkownicy, którzy mają już bardziej zaawansowaną wiedzę w tym temacie także mogą sięgnąć po nasze produkty. 

 

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixel